G1R:MP Forum Alpha
Log in Join
Gothic 1 Remake Multiplayer

The Colony Forum

News, support, development discussions, server communities, and stories from beyond the Barrier.

Colony discussion

Przywitanie się.

Started by Alfgrin in Polski

• 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
08-27-2026, 04:25 PM
Szanowny Zespole - Moi Drodzy Gracze Games,
nazywam się Mariusz Węglarz, w internecie posługuję się nickiem Alfgrin. Jestem z Polski i jestem twórcą oraz założycielem własnego projektu i działalności Global Centrumnet.
Kontaktuję się z Państwem, ponieważ chciałbym zaoferować swoje wsparcie dla Gothic 1 Remake rozwijanego przez Alkimia Interactiv, przede wszystkim w zakresie polskiej lokalizacji, tłumaczeń, wsparcia społeczności, testowania, marketingu oraz długoterminowej współpracy.
Jestem również w stanie zorganizować współpracę jako dwuosobowy polski zespół, dzięki czemu możemy zapewnić większą dostępność w ciągu dnia:
  • Mariusz Węglarz / Alfgrin: około 19:00–24:00 czasu polskiego
Dokładne godziny, zakres obowiązków i forma współpracy są oczywiście do uzgodnienia.
Kilka słów o mnie
Nazywam się Mariusz Węglarz, nick Alfgrin, mam obecnie 46 lat. Moje zainteresowania zawodowe i projektowe łączą informatykę, tworzenie systemów internetowych, gry komputerowe, zarządzanie społecznością, marketing, sztuczną inteligencję oraz rozwój własnych projektów.
W ramach własnych przedsięwzięć działam między innymi jako:
Twórca i założyciel Global Centrumnet
Główny Developer / Community Poland
Community Manager
Marketing Manager
Informatyk i niezależny twórca projektów
Komputerami i grami zajmuję się od 1994 roku. Zaczynałem od takich platform jak Commodore 64 i Amiga, a następnie przeszedłem przez kolejne generacje komputerów PC i systemów Windows – od starszych wersji aż po Windows 11.
Gry są jedną z moich największych pasji. Od około 2008 roku szczególnie interesuję się grami online, RPG oraz dużymi społecznościami graczy.
Wśród tytułów, z którymi miałem styczność i które przez lata obserwowałem, znajdują się między innymi:
  • Last Chaos,
  • Runes of Magic,
  • Aion,
  • The Elder Scrolls Online,
  • Diablo,
  • Gothic,
  • Gothic 1 Remake,
  • a także wiele innych gier komputerowych i sieciowych.
Przez te lata obserwowałem nie tylko same gry, ale również ich społeczności, oczekiwania graczy, jakość lokalizacji, problemy techniczne, rozwój projektów oraz relacje pomiędzy graczami a twórcami.
Global Centrumnet
Od wielu lat rozwijam własny projekt Global Centrumnet, którego założeniem jest stworzenie rozbudowanego systemu łączącego technologię, gry, społeczności, informacje, współpracę oraz projekty międzynarodowe.
Informacje dotyczące mojej działalności można znaleźć tutaj:
http://centrumnet.xon.pl/index.php
Rozwijam również własny projekt związany z Gothic 1 Remake ( Strona - Archiwum Fanowskie ), obejmujący między innymi informacje o grze, statystyki, społeczność, rankingi oraz dodatkowe systemy dla graczy:
https://centrumnet.net/gothic/
Projekt ten jest częścią mojego szerszego zainteresowania budowaniem narzędzi i systemów wspierających społeczności skupione wokół gier tworzonych przez profesjonalne studia, w tym projektu Gothic 1 Remake rozwijanego przez Alkimia Interactive.
Zapraszam również do przejrzenia mojego profilu publicznego:
https://www.facebook.com/imperatos
Technologie i rozwój
Cały czas rozwijam swoją wiedzę w takich obszarach jak:
  • sztuczna inteligencja,
  • tworzenie gier,
  • Unreal Engine 5,
  • tworzenie stron i systemów internetowych,
  • zarządzanie społecznościami,
  • statystyki i bazy danych,
  • analiza danych z gier,
  • marketing,
  • lokalizacja,
  • automatyzacja,
  • nowoczesne narzędzia cyfrowe.
Posiadam również ukończone szkolenia oraz certyfikaty związane z nowoczesnymi technologiami i sztuczną inteligencją, w tym programy edukacyjne powiązane z ekosystemami firm takich jak Microsoft i Google.
Mam również dostęp do narzędzi oraz materiałów edukacyjnych związanych z Unreal Engine 5, systemami AI i technologiami, które mogą być przydatne przy projektach związanych z grami.
Polska lokalizacja
Jednym z tematów, które są dla mnie szczególnie ważne, jest dostępność gier w języku polskim.
Jako polski gracz, twórca projektów oraz osoba związana ze społecznościami graczy uważam, że dobra lokalizacja może znacząco zwiększyć dostępność gry, zainteresowanie społeczności oraz jej popularność w Polsce.
Dlatego jestem zainteresowany pomocą Grinding Gear Games między innymi przy:
  • tłumaczeniu z języka angielskiego na polski,
  • korekcie polskiego tłumaczenia,
  • testowaniu lokalizacji,
  • sprawdzaniu spójności terminologii,
  • sprawdzaniu tekstów bezpośrednio w grze,
  • zgłaszaniu błędów językowych,
  • komunikacji z polskimi graczami,
  • zbieraniu opinii społeczności,
  • prowadzeniu lub wspieraniu polskiej społeczności,
  • działaniach promocyjnych w Polsce,
  • testowaniu systemów gry,
  • wsparciu technicznym tam, gdzie moje umiejętności mogą się przydać.
Jestem otwarty zarówno na współpracę odpłatną, jak i w wybranych przypadkach na współpracę bezpłatną lub społecznościową, zależnie od zakresu projektu, odpowiedzialności i wymaganego czasu.
Interesuje mnie również możliwość stałej, długoterminowej współpracy, a nie wyłącznie jednorazowego zadania tłumaczeniowego.
Dlaczego piszę właśnie do Państwa
Mam świadomość, że obecny rynek gier jest bardzo konkurencyjny.
Stworzenie i utrzymanie gry wymaga ogromnego nakładu pracy programistów, grafików, projektantów, scenarzystów, tłumaczy, testerów, community managerów oraz wielu innych osób.
Jednocześnie społeczności graczy potrafią bardzo mocno skupiać się na błędach i problemach, czasami zapominając o tym, ile pracy stoi za całym projektem.
Mam duży szacunek do ludzi, którzy tworzą gry.
Nie chciałbym być kolejną osobą, która jedynie wskazuje problemy. Zdecydowanie bardziej interesuje mnie rola osoby, która pomaga te problemy rozwiązywać.
Uważam, że konstruktywna współpraca pomiędzy twórcami i graczami, dobre testowanie, rzeczowa komunikacja oraz odpowiedzialne podejście do społeczności są znacznie bardziej wartościowe niż samo krytykowanie.
Dlatego jestem gotowy pomagać wszędzie tam, gdzie moje doświadczenie, wiedza i możliwości mogą być rzeczywiście przydatne.
Współpraca międzynarodowa
Jestem Polakiem i moim głównym celem byłoby wspieranie polskiej społeczności graczy, jednak sama idea Global Centrumnet ma charakter międzynarodowy.
Jestem otwarty na współpracę z osobami i firmami z różnych krajów.
Dla mnie działanie na rzecz Polski nie oznacza ograniczania się wyłącznie do Polski. Chodzi raczej o tworzenie dobrego połączenia pomiędzy międzynarodowymi twórcami a polskimi graczami.
Jednym z moich osobistych celów jest również wspieranie sytuacji, w której możliwie jak najwięcej dużych gier dostępnych w Polsce otrzymuje pełną i dobrej jakości polską wersję językową.
Chciałbym więc zapytać, czy Grinding Gear Games byłoby zainteresowane współpracą w zakresie:
polskiej lokalizacji, tłumaczeń, Localization QA, Community Managementu, testowania gry, marketingu na rynku polskim lub innego rodzaju wsparcia.
Jeżeli istnieje taka możliwość, chciałbym również zapytać, czy w Państwa zespole znajduje się osoba, z którą można byłoby porozmawiać w języku polskim.
Komunikacja w języku angielskim również jest możliwa, jednak polskojęzyczny kontakt mógłby znacznie ułatwić omawianie niektórych kwestii związanych bezpośrednio z lokalizacją.
W razie potrzeby mogę przedstawić dodatkowe informacje dotyczące mnie, moich projektów, certyfikatów, doświadczenia oraz dostępności.
Bardzo dziękuję za poświęcony czas i przeczytanie mojej wiadomości.
Mam nadzieję, że może to być początek dobrej i wartościowej współpracy.
Pozdrawiam serdecznie,
Mariusz Węglarz – Alfgrin
Twórca i założyciel Global Centrumnet
Główny Developer / Community Poland
Community Manager
Marketing Manager
Polska
Global Centrumnet:
http://centrumnet.xon.pl/index.php
Projekt związany z Gothic 1 Remake:
https://centrumnet.net/gothic/
Profil publiczny:
https://www.facebook.com/imperatos
Dostępność:
Mariusz / Alfgrin: 19:00–24:00 czasu polskiego

Pozostałe godziny, zakres obowiązków i warunki współpracy są do indywidualnego uzgodnienia.

Pozdrawiam i "Miejcie Dzisiaj Wspaniały Dzień" - W Kolonii.
Alfgrin - Global Centrumnet
08-27-2026, 04:31 PM
Cześć,

My nie jesteśmy w żaden sposób powiązani z Alkimia Interactive. Jeżeli chcesz wysłać swoje CV do tej firmy musisz szukać tutaj:

https://alkimiainteractive.com/

Trafiłeś na forum modu multiplayer stworzonego przez fanów całkowicie za darmo.
08-27-2026, 05:08 PM
Ok . Dzięki - zostało wysłane - widzę że szykuje się kawał dobrej roboty z każdej ze stron Fanowskich Gothic - tak czy inaczej , też tu zostaję , niech Wszystkie Strony pozostaną z Wiedzą i Współpracują. Pomysł Super macie - skorzystam Smile Jakieś pytania to postaram również pomóc , czy odpowiedzieć .
Forum Jump: